جستجوی پیشرفته

   
 
Home ثبت نام پرسشهاي متداول ليست اعضا گروههاي کاربران  
 
 
براي تغيير زبان صفحه كليد EN/FA از كليد Scroll Lock بر روي صفحه كليد استفاده نماييد.
فهرست فارماكولوژي و بيوشيمي اثرات ديوکسين ها در بهداشت عمومي (EFFECT OF DIOXINS)
نمايش پستها:   
      تمام زمانها بر حسب GMT + 4 Hours مي‌باشند  
  ارسال موضوع جديد  پاسخ دادن به اين موضوع

31 ارديبهشت 1387 - 2:24
نويسنده پيام
DVM
كاربر بسيار فعال
كاربر بسيار فعال


عضو شده در: 29 بهمن 1385
پست: 437

عنوان: اثرات ديوکسين ها در بهداشت عمومي (EFFECT OF DIOXINS) پاسخگويي به اين موضوع بهمراه نقل قول

مقدمه
اثرات ديوکسين در بهداشت عمومي:
بروز مشکلات ناشي از انواع باکتري ها و آلوده شدن مواد غذايي در سراسر دنيا ، روبه رو بودن انسان و حيوان با انواع مخاطرات بيولوژيک، مشکلات ناشي از انتشار ديو کسين ها و مايکوتوکسين ها در خوراک دام و طيور و مواد غذايي موجب بروز آثار ناگواري در بهداشت عمومي شده و علاوه بر مرگ انسانها ، خسارات اقتصادي سنگيني را از طريق حذف مواد غذايي آلوده به کشورها وارد نموده است.

ديوکسينها ترکيبات شيميايي پايداري هستند که در اثر فعاليت هاي بشر و آتش سوزي جنگل ها ايجاد شده و به علت سمي بودن مي توانند سلامتي مردم را به خطر اندازند. اين دسته از سموم شامل خانواده بزرگي مي شوند که 100 ترکيب شيميايي مختلف اعضاي آن را تشکيل مي دهند. مکانيسم توليد مسموميت اين ترکيبات با يکديگر شباهت داشته و ميزان مسموميت ايجاد شده توسط آنها متفاوت است به طوري که بعضي از آنها سمي تر از ساير اعضا اين خانواده هستند.

به منظور تدوين مقررات و قوانين جهت کاهش ورود اين سموم به محيط زيست تلاش هاي زيادي در سراسر جهان صورت پذيرفته است اما علي رغم کوششهاي زياد از دو منبع مهم شامل آتش سوزي هاي غير قابل کنترل و فعاليت کارخانجات صنعتي وارد طبيعت مي گردند و آلودگي محيط زيست را فراهم مي سازند. (5)

ديوکسين ها در حين توليد محصول در کارخانجات صنعتي و شيميايي نظير کار خانجات توليد سموم ، حشره کش ها، آفت کش ها، سازنده کلرين، کاغذ سازي، پلاستيک سازي، و همچنين در اثر سوزاندن ضايعات و آشغال ها ، آتش سوزي جنگل ها در طبيعت بوجود مي آيند. (4 )

ديوکسين نام عمومي است که به يک ماده شيميايي به نام 2، 3، 7، 8 تتراکلرودي بنزو-پي – ديوکسين ( 2,37,8 TETRA CHLORO BENZO- P- DIOXIN) اطلاق شده که مهمترين و سمي ترين ماده در بين اين ترکيبات بوده که از دو حلقه آروماتيک که توسط يک جفت اتم اکسيژن به هم وصل شده اند، تشکيل شده است.

اين ملکول مسطح ميباشد و به هر يک ازحلقه ها چهار اتم کلر در موقعيت هاي 2،3، 7،8 متصل مي گردد.

بر اساس گزارش سازمان ايي پي آ (ENVIROMENT PROTECTION AGENCY ) اين مواد همانند سموم قارچي مثل ا فلاتوکسين ها مي توانند در انسان سرطان ايجاد کنند.(8،6،4)

علاوه بر ديو کسين مواد ديگري مانند پلي کلرو دي بنزو ديوکسين (P C DD )، پلي کلرو دي نيترو فوران( PCDFs)، پلي کلرو باي فنيل( PCBs ) وجود دارند که عملکرد و ساختمان شيميايي آنها شبيه به ديو کسين مي باشد و به آنها ترکيبات شبه ديوکسين مي گويند . طي بررسيهاي متعدد ميزان سميت اين ترکيبات توسط محققين اندازه گيري شده است .

در جنگ آمريکا عليه ويتنام براي از بين بردن برگ درختان جنگلي و مشخص شدن دشمن از يک ماده شيميايي به نام علف کش نارنجي ( ORANGE HERBICIDE AGENT) استفاده شد که باعث توليد ديوکسين و آلودگي محيط زيست آن کشور گرديد.

بعد از جنگ در خصوص اثرات اين ماده سمي بر روي سلامتي انسان مطالعه و تحقيقات زيادي صورت گرفت . نتيجه بررسي ها نشان داد که علت مبتلا شدن سربازان به بيماري ديابت همين ماده بوده است. (6)

عبارت پي وي سي وينيل ( PVC VENYLE)به کليه موادي که از پلي وينيل کلرايد ساخته مي شود، اطلاق مي گردد. پلي وينيل کلرايد پلاستيکي است که موارد استفاده آن نا محدود مي باشد و در حال حاضر يکي از محصولات با ارزش صنعت شيمي است.

بيشتر از 50% پي وي سي ساخت بشر در ساختمان سازي استفاده مي گردد . زيرا ارزان بوده و به سادگي سر هم بندي مي شود. در سال هاي اخير اين ماده جا یگزين مواد مصرفي در ساختمان سازي سنتي نظير چوب، سيمان و سفال شده است و از آن در ساخت صفحات گرامافون ،کانال ها، کيف هاي ارزان قيمت، پنجره هاي تاريک، پوسته کابل هاي الکتريکي، توپهاي بازي سبک وزن ،کف و سقف سالن ها، علامت مغناطيسي کارتها، برش عمودي پنجره ها و در اشکال نرم براي تهيه لباس و پرده استفاده گرديده است.همچنين ماده اي است که به علت انعطاف پذيري و ارزان بودن در لوله کشي آب و فاضلاب کاربرد دارد.

پي وي سي پلاستيک سختي است که در اثر اضافه کردن مواد روان کننده، انعطاف پذير و نرم مي گردد. پيش از قرن بيستم شيمي دان روسي ايوان استرا ميسلنسکي ( IVAN MISLENSKY ) و فرتيز کليت (FERTIZE COLIT ) از کمپاني گریشم (GRISHM) الکترون شيمي آلمان هر دو تلاش کردند تا پي وي سي را در محصولات تجاري به کار گيرند اما به دليل مشکلات ايجاد شده در فرآيند توليد وهمچنين سختي و شکنندگي پليمر مورد آزمايش، تلاش هاي آنها بي نتيجه ماند. (12)

تاريخچه:
پلي ونيل کلرايد (POLY VENYLE CHLORIDE) در سال هاي 1872، 1835توسط هنري ويکتور رگنالت(HENRI VICTOR REGNALT) و اوگن بومان(OGEN BUMAN) کشف گرديد. آنها پس از مطالعات زياد نتيجه گرفتند که اين ماده شيميايي از بلورينگي نا چيزي بر خوردار است. و به علت زنجيره هاي حجيم داراي استحکام و سختي مي باشد. در مقابل حرارت و نور نسبتا پايدار بوده و از تجزيه آن ،کلريد ئيدروژن حاصل مي گردد.

در سال 1926 توسط والد سيمون (VALD SIMON) از شرکت بي اف گودريچ روشي براي نرم کردن پي وي سي بوسيله مخلوط کردن آن با افزودني هاي گوناگون ابداع شد.در نتيجه اين تلاش ها ماده اي انعطاف پذير به دست آمد که به سادگي در فرآيند شرکت مي کرد و در بازرگاني و تجارت رايج گردید.

در اواخر سال 1960 دکتر جان گريچ (JOHN GRICH) و دکتر موريس جانسون (MORIS JHANSON) اولين کساني بودند که به وضوح سرطانزایي مو نو مر وينيل کلرايد را براي انسان مشخص نمودند. آنها اين نتايج را زماني کسب نمودند که در مورد کارگران دايره پليمريزاسيون وينيل کلرايد در شرکت بي اف گودريچ مطالعه و آزمايش مي کردند.(12، 2)

در سال 1988 به علت ورود تفاله مرکبات آلوده به ديو کسين از کشور برزيل مشکلات زيادي براي کارخانجات خوراک دام و طيور کشور هاي اروپايي ايجاد شد.در سپتامبر سال 1994 سازمان محيط زيست کشور آمريکا اعلام کرد ديو کسين ها تهديد کننده جدي براي سلامت عمومي به شمار مي روند. بر اساس اين گزارش ميزان ديو کسيني که از افراد تحت آزمايش جدا شده بود، مي توانست براي سلامتي مردم خطر آفرين باشد. (4)

در سال 1979 به علت خروج ديو کسين از کارخانه توليد حشره کش در شهر سووسو ايتاليا، محيط زيست اين منطقه آلوده شد به طوري که برگ در ختان زرد، شد ، مرگ و مير حيوانات خانگي افزايش يافت و عوارض پوستي شامل جوش و لکه ها ي صورت در اطفال مشاهده گرديد. ( 11وicon_cool.gif

در سال 1997 مرکز بين الملي تحقيقات سرطان که بخشی از سازمان بهداشت جهاني است، نتايج تحقيقات خود را در مورد اثرات ديو کسين در انسان منتشر کرد و اعلام نمود که ماده 2 ،3 ،7 ، 8 تي سي دي دي مي تواند در انسان سرطان زا باشد.(4)

در سال 1999 به علت استفاده از پودر چربي آلوده به ديو کسين در خوراک دام و ورود این سم در فراورده هاي دامي کشور بلژيک، به اقتصاد اين کشور 5/1 ميليارد پوند خسارت وارد گرديد. (1)

در سال 2001 مرکز ملي سم شناسي آمريکا اعلام کرد که تي سي دي دي در انسان سرطان زا است و با شيوع سرطان هاي سينه ارتباط دارد. سر انجام در سال 2003 اين مرکز پس از تحقيقات زياد در خصوص ايمينت ماده سمي مورد نظر اظهار نمود که هيچ گونه دز ايمن براي آن وجود نداشته و حتي مقادير کم آن ميتواند بهداشت و سلامتي افراد جامعه را تهديد نمايد.(11)

در سال 2001 بر اساس تحقيقات انجام شده اعلام گرديد که ميزان ديو کسين خون افرادي که از جيره هاي گياهي استفاده مي کرده اند نسبت به ساير افراد کمتر بوده است.

در سال 2002 در آمريکا تحقيقي انجام شد که طي آن نشان دادند که ماهيهاي آبهاي تازه که در جيره غذايي آنها از پودر گوشت استفاده شده است، داراي بالاترين ميزان ديوکسين در بدن خود هستند.

در سال 2003 و 2006 کميسيون محصولات جانبي در کشور آمريکا و اتحاديه اروپا



ميزان ديوکسين در محصولات غذايي آمريکا در سال 1995



در سال 2003 و 2006 کمسیون محصولات جانبی در کشور آمریکا و اتحادیه اروپا استفاده از ترکيبات نرم کننده جهت ساخت اسباب بازي هاي کودکان را به علت جذب دهاني و به خطر افتادن سلامتي آنان ممنوع کرد. ( 12و2)



اثرات سم در انسان:

محصولات پي وي سي به هنگام سوختن و يا دفن شدن مقدار زيادي ديو کسين توليد مي کنند. چون اين ماده سمي قابل حل در چربي است بنابراين مي تواند به سادگي وارد زنجيره غذايي شود و از طريق غذا به انسان منتقل گردد. در آمريکاي شمالي 93% موارد ديوکسين منتقل شده به انسان از طريق شير و گوشت و 23% از طريق محصولات لبني بوده است. مواد غذايي ديگري که باعث انتقال اين ماده شيميايي به بدن مي شود شامل گوشت خوک، ماهي،طيور و تخم مرغ مي گردد. ميزان ديوکسين موجود در ماهي صد هزار برابر آن در آب مي باشد زيرا بر اساس گزارشات ايي پي آ (ENVIROMENTAL PREVENTING AGENCY) ديوکسين آب گريز و چربي دوست است بنابراين وقتي که وارد آب رودخانه و يا در يا ميشود از آب فرار کرده ، وارد بدن ماهي که داراي چربي زيادي است، ميشود. به طور کلي مي توان اظهار نمود که مسير حرکت اين ماده به طرف قله هرم مواد غذايي است و نهايتا به مواد خوراکي خواهد رسيد.(4)

بر اساس پژوهشهاي انجام شده توسط اين سازمان ترکيبات مذکور در انسان ايجاد سرطان کرده و شيوع سرطان هاي سينه در ارتباط با اين مواد مي باشد. (11).

اگرچه ميزان ديوکسين در غذا کم است اما به دليل آنکه مردم به طور پيوسته آن را از طريق غذا و محيط اطراف در يافت مي نمايند خطر ساز است. بعضي از اين ترکيبات در بافت هاي چربي تجمع مي نمايند، در حالي که بعضي ديگر به آهستگي از بدن دفع مي گردند. ديوکسين در بدن همه افراد بخصوص در بدن افرادي که از گوشت قرمز استفاده مي کنند، به مقدار کم وجود دارد و اگر در بدن ميزان آن زياد شود، مي تواند تاثيرات شيميايي خود را به صورت عوارضي همانند اختلالات توليد مثلي ، به تعويق افتادن رشد، تولد نوزادان کم وزن، آسيب به سيستم ايمني، اختلالات هورموني، ايجاد نو ا قص مادر زادي ، سقط جنين، کاهش ميزان تستسترون ((TESTESTERON و اسپرم ، التهاب بافت داخلي رحم، DIABET ، کاهش ميزان يادگيري، مشکلات تنفسي ، ريوي و بيماريهاي پوستي در انسان نمايان سازد.(7)





تحقيقات و مطالعات انجام شده نشان ميدهد ، در کارکنان کارخانجات شيميايي که در معرض دز زياد ديوکسين قرار مي گيرند، بيماري هايي نظير سرطان، اختلالات توليد مثلي، ديابت و بيماري هاي قلبي عروقي مشاهده شده است.(6)

به طور کلي اثرات ديوکسين در انسان وقتي قابل مشاهده مي باشد ، که افراد در معرض دز زياد آن قرار گرفته باشند. در خصوص اثرات ميزان هاي کم و طولاني مدت اين سموم بر روي جمعيتهاي انساني اطلاعات کاملي در دسترس نيست. دانشمندان پس از20 سال مطالعه در مراکز معتبر تحقيقاتي مانند موسسه ملي و تحقيقاتي بهداشت محيط به اين نتيجه رسيده اند که پس از آنکه ديوکسين وارد بدن شد، و به سلولها دسترسي پيدا کرد ، به گيرنده هاي اچ (H RECEPTOR)پروتئينهاي سلولي مي چسبد و از اين طريق به DNA وصل شده و باعث تغيير در ژنها مي گردد. اين امر سبب ميشود که ميزان پروتئينهاي اختصاصي و آنزيمهاي سلول تغيير يافته و مسموميت ايجاد گردد. روش عملکرد اين سموم مانند روش عملکرد هورمون استروژن در بدن است.(6)

در خصوص بررسي اثرات سم بروي انسان دانش تکنولوژي مولکولي (MOLECULAR TECHNOLOGY) مورد استفاده قرار گرفته و اثرات ديوکسين با دزهاي مختلف بروي ژنهاي اختصاصي بررسي شده است . نتيجه اين مطالعات نشان مي دهد که افراد مختلف داراي واکنش هاي متفاوتي در بر خورد با دزهاي متغيير ديوکسين هستند و اين خود مبين آن است که بهداشت عمومي را خطري جدي تهديد مي کند.

دانشمندان عقيده دارند که بيشتر محصولات وينيلي اگر به طور صحيح مصرف شوند، عموما بي ضررند اماتعداي از مواد افزودني و نرم کننده که در فر آوري آنها به کار ميرود، مي توانند از آن محصولات نشت کرده و بهداشت جامعه را تهديد نمايند به عنوان مثال اين افزودني ها از اسباب بازيهاي نوزادان که از پي وي سي ساخته شده است ، خارج شده و هنگامي که اطفال اسباب بازي را وارد دهان خود مي کنند به بدن آنها راه پيدا مي نمايند به همين علت بيشتر کارخانجات سازنده اسباب بازي در سراسر دنيا استفاده از پي وي سي را در ساخت اسباب بازي کودکان ممنوع کرده اند.

با توجه به نيمه عمر اين سموم بعضي از اين ترکيبات در مردها تجزيه و به آرامي از بدن آنها دفع مي گردد اما در خانمها دو راه براي دفع آنها وجود دارد که شامل جفت و چربي شير مادر ميشود که سر انجام به جنين خواهد رسيد لذا تغذيه از شير مادراني که گياه خوار نيستند ، براي کودکان مخاطره آميز مي باشد (12و4)

بهترين راهي که بشر بتواند از خطر ديوکسين مصون بماند آن است که مصرف گوشت و لبنيات را کاهش دهد و يا کاملا آنها را از جيره غذايي خود خذف کند و به جاي آن از گياهان تغذيه نمايد. مطالعات انجام گرفته نشان ميدهد که ديوکسين موجود در خون گياه خواران 9 0/0 پي پي تي (PART PER TERILLION) بوده که نسبت به ساير افراد که از جيره غذايي متفاوتي استفاده مي کرده اند ، کاهش قابل ملاحظه اي داشته است بنابراين از طريق غذاهاي گياهي اين ماده سمي خيلي کم به بدن مي رسد(4)

اثرات ديوکسين در آبزيان و حيوانات آزمايشگاهي:
مدتها است که متخصصين علوم تغذيه، غذاهاي دريايي را به عنوان منبع پروتئيني کم چربي و سر شار از اسيد چرب امگا 3 معرفي کرده اند اما در عين حال نگراني هاي زيادي درباره وجود آلاينده هايي مثل جيوه، ديوکسين، بي فنيل چند کلري(PCB) در ماهي ها و سخت پوستان آبزي وجود دارد. مصرف ماهي و انواع صدفها و سخت پوستان دريايي نه تنها به حفظ سلامت قلب و جلوگيري از بيماريهاي قلبي کمک مي کند بلکه مصرف آن توسط زنان باردار و شيرده موجب تقويت بينايي و رشد بهتر جنين و نوزاد مي شود.

جوانان و بزرگسالان مي توانند با مصرف غذاهاي دريايي از خطر ابتلا به بيماري هاي قلبي عروقي بکاهند . چنانچه در جيره غذايي هفتگي بيش از دو بار از غذا هاي در يايي استفاده مي شود، براي کاستن خطرات مواد آلاينده بهتر است از خوراک هاي دريايي متنوع استفاده گردد. ماهي هاي چرب مانند ماهي آزاد از نظر ميزان امگا3 بالاترين جايگاه را در بين ماهيان دارند اما در عين حال داراي مقدار بيشتري چربي اشباع شده ، کلسترول ، ديوکسين و يا پي سي بي مي باشند.

انواع صدف و سخت پوستان ( خرچنگ و ميگو) داراي چربي اشباع شده کمتري هستند اما کلسترول آنها در حد متوسط است و در صورت مصرف شدن به صورت خام داراي بيشترين ميزان آلودگي ميکربي هستند .

نتيجه بررسي ها نشان ميدهد که ميزان ديوکسين ، پي سي بي و ساير مواد آلاينده در مواد خوراکي در يايي در حدي نيست که خطرناک باشد و سلامتي عمومي را به مخاطره اندازد. (3)

در حيوانات آزمايشگاهي ديوکسين بسيار سمي است و باعث ايجاد کاهش رشد، سرطان، بيماريهاي توليد مثل، کاهش فعاليت سيستم ايمني و در نتيجه کاهش مقاومت حيوانات در برابر عوامل عفوني مي گردد همچنين اين سم قادر است نواقص مادر زادي را در اين حيوانات ايجاد کند.

مطالعات نشان مي دهد چنانچه ميمونها در معرض دز کم سم قرار گيرند به اندومتريت مبتلا مي شوند به همين دليل در حال حاضر محققين موسسه علوم بهداشت محيط زيست ايتاليا در شهر سو و سو (SOVESO ) در مورد ابتلا زناني که با مواد شيميايي سروکار دارند به این بیماری ، در حال تحقيق مي باشند .اين مواد اثرات زيان بار زيادي روي حيوانات وحشي بخصوص پرنده ماهيخوار و پستانداران دريايي دارند که شامل ایجاد اختلال در فعا لیت دستگاههای مختلف بدن این حیوانات نظیر دستگاه توليد مثل، ايمني ، عصبي و غدد تر شح داخلي مي شو ند.


يشگيري:
کوره هاي زباله سوز شهرداريها . بيمارستانها. آزمايشگاه ها ، دانشکده هاي پزشکي همچنين کار خانجات کاغذ سازي و توليد پي وي سي(- POLY VENYLE CHLORIDE PLASTIC) از منابع مهم توليد ديوکسين در دنيا به شمار ميروند به عنوان مثال جهت سوزاندن ضايعات بيمارستاني در کشور آمريکا 6700 کوره زباله سوز وجود دارد. با وجود اين که اين کوره ها از فنآوري بالايي بر خوردار هستند اما مجموعا 5100 گرم ديوکسين در سال توليد مي نمايد.(10و9)

هنگامي که محيط زيست به اين سم آلوده مي گردد بايستي بر اساس دانسته هاي علمي و فني ميزان TCCD را در خون انسان و حيوان، خاک منطقه آلوده و مواد غذايي نظير ميوه و سبزيجات اندازه گيري نمود. (icon_cool.gif

در سال 1995 سازمان EPA به منظور حفاظت بهتر از محيط زيست طرح هواي تميز و سالم را ارئه کرد. بر اساس اين طرح کوره هاي زباله سوز بيمارستاني و شهرداريها به تجهيزات کنترل آلودگي نظير فيلتر ها مجهز شدند و روش هاي احتراق کامل گرديد. در حال حاضر در اين کوره ها ميزان حرارت داده شده به زباله ها و مدت زمان سوزاندن آنها افزايش يافته و از احتراق ناقص ضايعات جلوگيري مي شود. گازهاي ايجاد شده از سوختن زباله ها به خاکستر حاصله منتقل شده و بدين وسيله از وارد شدن آنها به محيط جلوگيري مي گردد. خاکستر توليدي درون ظروفي جداگانه در داخل کوره جمع آوري شده سپس در خاک مدفون مي شود . در اين روش پس از سوختن کامل زباله ها منواکسيد کربن کمتري وارد محيط مي گردد.

ماده اصلي توليد ديوکسين در ضايعات پزشکي، پي سي وي است که در ساختن کيسه ها، لوله هاي پلاستيکي و دستکش ها مورد استفاده قرار مي گيرد .کشورهاي کانادا و آمريکا در صدد هستند که از مواد کلر دار و کلرينه به ميزان کمتري در ساخت لوازم بيمارستاني و آزمايشگاهي استفاده کنند و از اين طريق بتوانند بهداشت محيط زيست را بهتر حفظ نمايند.

سازمانها و موسسات بهداشت عمومي و حرفه اي بيشترين مسئوليت را در قبال کاهش ميزان توليد ديوکسين بر عهده دارند. اين موسسات بايستي آموزش هاي لازم در جهت کاهش استفاده از پي وي سي را به بخش صنعت ارائه دهند.(9)

به طور خلاصه با رعايت موارد زير مي توان از ورود ديوکسين به محيط زيست وآلودگي آن جلوگيري نمود.

1- کوره هاي زباله سوز شهرداريها و مراکز پزشکي تجهيز شده بطوري که با افزايش درجه حرارت و مدت زمان احتراق از سوختن ناقص زباله ها جلوگيري به عمل آيد. در اين کوره ها ضايعات بطور کامل سوزانده شده و از خروج گاز هاي مضر به محيط زيست خوداري گردد.
2- با برگزاري کلاسهاي آموزشي و ارائه آموزش هاي عمومي ترتيبي اتخاذ گردد تا سوزاندن زباله ها، آتش زدن چوب در محله هاي عمومي و مسکوني محدود شود.
3- در کارخانجات کاغذ سازي جهت توليد کاغذ از مواد اوليه فاقد کلر استفاده گردد.
4- در هنگام بازيافت زباله و يا تهيه کود از آن عمليات احتراق صورت نگيرد.
5- از صيد ماهي در آبهاي آلوده پرهيز شود.
6- ماهيهاي مصرفي از فروشگاه هاي معتبر تهيه گردد.
7- در جيره هاي روزانه،حبوبات، ميوه ها و سبزيجات به ميزان بيشتري مصرف شود.
8- از مواد غذايي پر چرب ،کره و چربي گوشت به ميزان کمتري استفاده شود.
9- پوست مرغ و ماهي در هنگام طبخ جدا شده و مورد استفاده قرار نگيرد. (17)

با توجه به اينکه به دليل پيشرفت روز افزون صنعت نمي توان وجود اين ماده سمي را از محيط زيست به طور کامل حذف کرد لذا توسط موسسات بهداشتي بايستي حد مجاز آن (که براي انسان و حيوان خطر ساز نباشد) تعيين شده و مقدار ديوکسين موجود در محيط زيست دائما اندازه گيري و کنترل شود . پروسه توليد محصولات صنعتي هر از چند گاهي تغيير يابد و همزمان با اجراي برنامه هاي آموزش عمومي و اجباري نمودن رعايت مقررات و قوانين ترتيبي اتخاذ گردد تا از آلودگي محيط زيست جلوگيري گردد.

منابع و مأخذ:
1- مشفقي حميد رضا- اهميت و جايگاه خوراک دام در زنجيره غذايي – موسسه اطلاعات مرغداري-1384

2- منتظري آرمين – بيماري ويکتور يوشچنکو- 1385

3- خطراتي که فوايد غذا هاي در يايي را تحت شعاع قرار مي دهد – مجله اينترنتي فريا جمعه 9 آبان 1385

REFRENCES:

4- Dioxin home page . national academy of sciences

July www.ejnet.org.2006

5- Dioxin in depth. national academy of sciences

Enviromental protection agency .2006

6- Dioxin research at the national institute of Enviromental health sciences (NIEHS) jerrold heindel 2001 april

7- Dioxin prevention new MOA-P2RY topic hub- nor theast wast management official 's association (newmoa) 2006

8- fabrio pichieerri. Dioxin . Tokyo university

9-thornton, j.Mccally, m. ornis, p . weinberg, j. hospital and plastics dioxin prevetion and medical incinerators public health rep. 1996 jul- aug III (4) :298-313

10- thornton .J. and Weinberg,j.dioxin prevention . Illinois waste management and rsearch center at university of Illinois. Spring 1995

11-warner, M.B Eskenazi , P.Mocarelli ,P.M Gerthoux ,S.samuels and L. needham. Serum dioxin concentration and breast cancer risk in the seveso womens health study enviromental health perspectives .2007-110-625-628

12- venyle. http: fa. Wikipedia-org/wiki-2006
 
      Back To Top  
   ارسال موضوع جديد  پاسخ دادن به اين موضوع

 
شما نمي توانيد در اين بخش موضوع جديد پست كنيد
شما نمي توانيد در اين بخش به موضوعها پاسخ دهيد
شما نمي توانيد موضوع هاي خودتان را در اين بخش ويرايش كنيد
شما نمي توانيد موضوع هاي خودتان را در اين بخش حذف كنيد
شما نمي توانيد در اين بخش راي دهيد


      Back To Top  

صفحه 1 از 1
   
Powered by Ardalan Online © 2004,2005
پشتيباني توسط : مؤسسه پارس نگار